x

Tendon Hastalıkları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tendonlar kas ile kemik arasında uzanan yuvarlak, oval veya yassı bir dokudur. Tendon hastalıkları yumuşak doku romatizmaları içinde yer alan bir hastalık grubudur. Tendon hastalıklarının kronikleşme eğilimi ve tekrarlama ihtimali yüksektir. Fizik tedavi, ortopedi ve nöroloji polikliniklerine başvuran hastaların önemli bir kısmı yumuşak doku romatizmalıdır.

Tendon Hastalıkları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

TENDON YAPISI VE FİZYOLOJİSİ

Tendonlar gerilmeye karşı oldukça dirençli, ancak esnek bir yapıya sahiptirler.  Bir miktar uzayabilme özellikleri de vardır. Bu şekilde kasın doğurduğu gerilimi kemiklere iletirken eklem bölgelerine ve kemik çevresine mükemmel uyum sağlar. Bazı tendonlar kemiksi veya kıkırdaksı sesamoid kemikler içerir. Bu kemikler, tendonun kemik yüzeyine uyumunu sağlar. Tendonun gerilmeye karşı direnci kemiğe benzer, 1cm kalınlığındaki tendon 600 – 1000 kg’ lık bir yüke dayanabilir.

TENDON HASTALIKLARI NELERDİR?

Tendon hastalıkları tendonu oluşturan yapıların herhangi birinde olabilir. Farklı nedenlerle ve tendonun farklı bölgelerinde ortaya çıkabilir. Bu hastalıkları birbirinden ayırmak güçtür. Bunlar bir arada da olabilirler. Tendon hücreleri biyolojik olarak aktiftirler ve tendonu sürekli yenilemek ve oluşan hasarları onarmakla görevlidirler. Hasarın onarım kapasitesinden fazla olması veya onarım kapasitesinin azalması tendon hastalıklarına neden olur.

TENDONLARIN SINIFLANDIRILMASI

  • Paratenonitis / Kirişin Bulunduğu Boşluğun Etrafındaki Gevşek Bağ Dokusu Hastalığı

Aşil Tendonu

Klinik Bulgu; Ağrı, hassasiyet, şişlik, erken dönemde sıcaklık, krepitasyon (dokulardan gelen çıtırtı sesi)

  • Tenosinovitis / Eklem Sıvısı Hastalığı

De Quervain Hastalığı

Klinik Bulgu; Ağrı, hassasiyet, kılıfta şişlik, erken dönemde sıcaklık, krepitasyon.

  • Stenozan / Tendon Ve Eklem Sıvısı Hastalığı

Tetik Parmak

Klinik Bulgu; Ağrı, krepitasyon, elle hissedilen nodül, parmakta tetiklenme

  • Tendinozis / Tendon Dokusunun Yıpranması

Tenisçi Dirseği, Omuz Tendinozisi

Klinik Bulgu; Ağrı, lokal hassasiyet, elle hissedilen nodül.

  • Entezopati / Tendonun Kemiğe Yapışma Bölgesindeki Problem

Aşil Tendinozisi

Klinik Bulgu; Hassasiyet, kemiğe yapışma yerinde şişlik, ağrı.

  • Kopmalar / Tendon Bütünlüğünde Kısmi Veya Tam Bozulma

Omuz Tendon Rüptürü – Aşil Rüptürü

Klinik Bulgu; Ağrı (olmayabilir), kuvvet kaybı, elle bir boşluk hissi.

  • Kontraktür / Tendon Kılıfının Sertleşmesi ve Çevre Dokulara Yapışması

Eklem Kontraktürü

Klinik Bulgu; Eklem hareketlerinin kısıtlanması.

Tendonun aşırı ve çapraz yüklerle, uzun süre veya çok tekrarlı gerilmesi veya sıkışması hasar birikimine, sonuçta kısmi veya tam kopmalara neden olabilir. Genlerimiz, beslenme ve çevre gibi yapısal nedenler, kan dolaşımının azalması, gut ve romatoid artrit gibi çeşitli romatizmal hastalıklar tendonu doğrudan etkileyerek veya tamir yeteneğini azaltarak tendon hastalıklarına neden olabilir.

TENDON HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tendon hastalıklarının ana belirtisi ağrı ve fonksiyon kaybıdır. Klinik muayenede şişlik ve kalınlaşma saptanabilir. Genellikle lokal hassasiyet vardır ve pesif germe ile veya aktif dirence karşı ağrı artar. Belirgin kuvvet kaybı tendonda yırtılma veya kopmayı akla getirmelidir.

Tendon hastalıkları sürelerine göre sınıflandırılırlar. 2 haftadan kısa süreli hastalıklar akut, 2-4 hafta arası subakut, 4 haftadan uzun süreli hastalıklar kronik olarak kabul edilir.